Thursday, March 25, 2010

KELAS COKLAT (HOMEMADE COKLAT)

Di atas permintaan ramai CEMARA DELIGHTS secara rasminya telah membuka kelas kepada mereka yang berminat ingin mempelajari teknik2 membuat coklat tanpa menggunakan peralatan dan mesin canggih serta tanpa memerlukan bilik berhawa dingin.

Anda akan mempelajari :-

1) Jenis-jenis dan formulasi coklat couverture dan coklat compound.

2) Cara 'TEMPERING' coklat couverture yang mudah dilakukan dirumah pada suhu bilik tanpa memerlukan bilik berhawa dingin serta mesin canggih.

3) Resepi dan cara membuat inti coklat 'Ganache'.

4) Membuat sendiri (hands-on) 6 jenis coklat menggunakan coklat couverture dan compound.

5) Cara penyimpanan dan pembungkusan coklat.

6) Tips pemilihan & penjagaan acuan 'mould' coklat.

7) Sumber dan pembekal untuk mendapatkan bahan-bahan asas coklat yg murah, berkualiti, halal, dan sedap.


Nota, bahan & peralatan di sediakan
Makan tengahari
Anda akan membawa pulang hasil kerja anda (min 50pcs chocolates)

Yuran : RM250
Tarikh : Setiap Selasa & Sabtu
Masa : 10am to 4pm

Contact us:-
email : cemara.qaseh@gmail.com
tel/sms : 013-350 5170





No comments:

Post a Comment